Wijziging pachtnormen per 1 juli 2022

Vandaag is het op de kop af 40 jaar geleden (16 augustus 1982) dat ik voor de eerste keer naar de “grote school” moest. Vanuit ons veilige Boekel, moest ik in één keer naar de grote stad Uden. Met mijn broodtrommeltje en splinternieuwe leren boekentas.

Waar tegenwoordig een kind van 12 al meer dan de halve wereld gezien heeft, kwamen wij toen niet veel verder dan het scoutinggebouw en het Keizersgat (jeugdsoos) in Boekel. En toen in één keer naar de Aloysius-Mavo, op de plek waar nu het zwembad van Uden staat. In het eerste jaar werd mevrouw Priems onze klassenlerares. Ze gaf Nederlands. Van mijn Nederlands was al niet veel meer te maken, want ons moeder had me in die twaalf jaar al zo plat leren praten dat het niet mee viel om dat er nog uit te slijpen. Maar uiteindelijk viel het allemaal wel mee. Los van een boekentas die af en toe voor de lol van je bagagedrager af werd gestampt, viel het allemaal reuze mee.

Het was ook in de tijd dat het melkquotum werd ingevoerd, de interim-wet niet veel later kwam en waarin gezegd werd dat er in het jaar 2000 geen enkele kerktoren meer zou staan door de ammoniakemissie die plaats vond. En zie, 40 jaar verder, lijkt het allemaal nogal reuze mee te vallen. De meeste kerktorens staan er nog en zijn, zover ik het kan zien, nog in goede staat. Tegenwoordig heeft iedereen de mond vol van biodiversiteit.

Vooropgesteld houdt ik van mooie (boeren)natuur. Maar als je in Brabant olifanten wil houden, en die zijn er niet, dan wil dat nog niet zeggen dat het slecht gaat met de natuur. Immers past dat niet in onze Brabantse natuur. En hoewel de wolf zijn rentree weer gemaakt heeft, weet ik niet of dat nou is waar we met zijn allen op staan te wachten. Nu zul je zeggen, wat een onzin, olifanten in Brabant. Maar de natuurorganisaties praten zo ook over biodiversiteit die je met het blote oog niet kunt zien. Dat boeren gestimuleerd moeten worden om de weg die al lang in geslagen is, goed door te zetten, staat buiten kijf. Maar je moet het in mijn optiek wel doen in een tempo dat het haalbaar en betaalbaar blijft.

Een fijne vakantie toegewenst!!
Erik Verhoeven

Bekijk de Agro-nieuwsbrief van augustus 2022