Later is allang begonnen

We kunnen wel stellen dat 2020 een bijzonder jaar is geworden. Wie had dat vooraf kunnen bedenken? Toen wij op de lagere school zaten telde de wereldbevolking 4,4 miljard mensen (en ja, ik weet dat dat al weer lang geleden is…….) Momenteel tellen we maar liefst 7,8 miljard wereldbewoners. Dan hoef je geen zware studie gevolgd te hebben om te concluderen dat dit wel eens tot problemen kan gaan leiden. Daarnaast is de levensverwachting flink gestegen. Waar de levensverwachting in de steentijd maar ongeveer 19 jaar was, in het Romeinse Rijk 22 jaar, rond de middeleeuwen 25 jaar en rond 1900 44 jaar, is dat momenteel (in Nederland) rond de 80 jaar. We hoeven dan niet uit te leggen dat het ietsje drukker wordt op dezelfde beschikbare m2’s.
Elke veehouder weet dat een hogere bezetting leidt tot een hogere gezondheidsdruk. Dat is bij de mens niets anders. En wat doet de SGP, die wil nog een premie gaan geven aan ouders bij de geboorte van een vierde kind. Dan begin ik me pas echt zorgen te maken over de bekwaamheid van mensen die een land moeten besturen.

Een mens is net als een dier een micro-organisme. Dat kun je beroerd vinden, maar dat is de oorsprong van ons bestaan. We staan dus allemaal bloot aan de gevolgen van drukte op onze aardbol en dat zal de komende jaren niet minder worden. Dat betekent dat al bij je geboorte vast staat, dat er een moment komt dat je je laatste adem uit blaast. Soms leeft bij mij het idee dat er mensen zijn die dat toch niet door hebben. Te weinig tijd voor de essentiële dingen in het leven. Komt nog wel een keer. Natuurlijk kun je, zoals mijn buurman het altijd zegt, niet elke dag gaan leven alsof het je laatste dag is. Maar toch, het is goed om er wat vaker over na te denken. Harrie Jekkers schreef er prachtig nummer over. Daar wil ik het dan ook bij laten. “Later is allang begonnen”.

Namens Biemans Accountants en Belastingadviseurs, wens ik u fijne feestdagen en een voorspoedig 2021 toe!!

Erik Verhoeven

Bekijk de Agro-nieuwsbrief van december 2020