Wijziging BTW tarieven agrarische goederen en diensten

Wijziging BTW tarieven agrarische goederen en diensten

Beste ondernemer,

Allereerst wensen we je een gezond en succesvol 2025 toe!

Om het jaar 2025 factuurtechnisch sterk te starten is het als agrarisch ondernemer belangrijk om het nieuwe BTW-tarief goed toe te passen. Waarschijnlijk wist u dit al maar voor een aantal agrarische goederen wijzigt het btw-tarief met ingang van 1 januari 2025 van 9% in 21%! Dat tarief is zowel van toepassing op het aankopen van deze zaken als wanneer je deze zelf levert. Voor alle duidelijkheid vind je hieronder nog de dingen waar het om gaat.


Afschaffing verlaagde btw-tarief vanaf 1 januari 2025

Het afschaffen van het lage btw-tarief voor de levering van agrarische goederen geldt voor de levering van:

  • peulvruchten en granen die niet als voedingsmiddel kwalificeren, pootgoed, vee, beetwortelen, land- en tuinbouwzaden, rondhout, stro, veevoeders, vlas en wol, zowel ruw als ongewassen;
  • dieren die bestemd zijn voor de voortbrenging of productie van landbouw;
  • goederen die bestemd zijn voor de voorplanting van landbouwdieren.

Dit betekent onder meer dat het btw-tarief voor vee en veevoeders van 9% naar 21% wordt verhoogd.


Wat zijn de belangrijkste veranderingen?

  • Rundvee, schapen, geiten en varkens: Voor deze dieren, ongeacht hun bestemming, wordt het btw-tarief verhoogd naar 21%. Dit geldt ook voor slachtafval en goederen die bedoeld zijn voor de voortplanting van deze dieren.
  • Paarden: Ook de levering van paarden, bestemd voor de slacht, landbouw of opfok, valt vanaf 2025 onder het 21%-tarief, inclusief slachtafval en voortplantingsgoederen.
  • Teeltplanten en zaden: Planten voor de teelt van groenten en fruit, net als land- en tuinbouwzaden, zoals graszaden en zaden voor sierteeltproducten, worden vanaf 2025 tegen 21% btw belast.
  • Andere agrarische goederen: Producten zoals rondhout, vlas, wol, stro en veevoeders vallen ook onder het verhoogde tarief. Dit betekent dat bijvoorbeeld (meng)voer voor konijnen, paarden en pelsdieren vanaf 2025 onder de 21% btw valt.
  • Voergeld. Vanaf 2025 valt voergeld onder het 21%-tarief.
  • Opkweek van planten/gewassen.

Wat merk je hiervan in de praktijk?

In de praktijk zul je als veehouder merken dat nagenoeg alle producten die je voor jouw bedrijf aankoopt, voortaan worden belast met 21% omzetbelasting. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je bij de afzet van vee en het factureren van voergeld ook 21% omzetbelasting in rekening brengt. De tariefverhoging heeft in principe geen gevolgen voor het nettoresultaat van je bedrijf. Je mag als ondernemer de bij jou in rekening gebrachte omzetbelasting namelijk terugvragen. Je moet wel de door jou in rekening gebrachte btw afdragen. Als je aan particulieren verkoopt kan het natuurlijk wel zo zijn dat de prijsverhoging wat minder in goede aarde valt. Een particulier kan de btw namelijk niet terugvragen.


Waar moet je op letten?

Houd er vanaf 2025 rekening mee dat je de aan jou in rekening gebrachte btw moet voorfinancieren gedurende de aangiftetermijn. Bij een kwartaalaangifte omzetbelasting kun je immers de omzetbelasting pas terugvragen nadat het kwartaal is afgelopen.

Bel ons gerust als je vragen hebt over deze belastingwijziging.