Fiscale nieuwsbrief december 2023

Last call’ Excessief lenen bij uw B.V.

Wist je dat de Belastingdienst inkomstenbelasting heft over het zogenaamde Excessief lenen bij je eigen B.V.? Het gaat al jaren over deze belastingheffing die in 2023 voor het eerst van toepassing is. Eind deze maand steekt de Belastingdienst de peilstok in de persoonlijke schuld van jou en je partner bij de eigen B.V. Indien de schuld op 31 december 2023 in totaal meer is dan € 700.000, betaal je op aanslag inkomstenbelasting 2023, 26,9% belasting over het meerdere! Ook is nu al bekend dat het drempelbedrag voor 2024 met peilmoment 31 december 2024 is aangescherpt tot € 500.000. Let op: gelukkig telt fiscaal geaccepteerde eigen woningschuld bij de eigen B.V. hierin niet mee. Hiervoor zijn wel strikte voorwaarden.

Wij hebben in de afgelopen maanden voor onze relaties veel aandacht besteedt aan deze wetgeving en de mogelijkheid bekeken om deze heffing te voorkomen of te verminderen. Kom daarom snel in actie als jij en je partner samen meer dan € 700.000 schuld aan eigen B.V.’s hebben en wij hierover nog geen contact hebben gehad. Op 31 december 2023 is het ‘gate closing’.


Prijsaanpassing WeFact 2024

Ken je WeFact al? Met WeFact haal je een erg handige app in huis voor het maken van je verkoopfacturen. WeFact koppelt met de meeste boekhoudpakketten, zodat je facturen automatisch worden geboekt en de betaling ervan wordt geregistreerd. Het maken van offertes, scan en herken van inkoopfacturen en het sturen van betalingsherinneringen is in de prijs van het abonnement inbegrepen. Als je gebruik maakt van onze Twinfield-omgeving zorgen wij voor de instelling van de boekhoudkoppeling. Meer weten over WeFact? Kijk dan op www.wefact.nl. Interesse? Neem dan even contact met ons op.

Ook WeFact ontkomt niet aan prijsstijgingen. Op 1 januari 2024 stijgt de prijs van de abonnementen met afgerond 5%. Klik hier voor de nieuwe abonnementsprijs.

Abonnementsprijs WeFact


Afschaffing Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Ben je ondernemer en heb je in het verleden bedragen gereserveerd voor de FOR? Vanaf 1 januari 2023 is de belastingwet gewijzigd waarmee de mogelijkheid is vervallen om bedragen van je ondernemingswinst af te trekken voor toevoeging aan de FOR. Was je gewend om aan de FOR toe te voegen, dan zorgt het vervallen van die jaarlijkse aftrekpost ervoor dat je belastingaanslag over 2023 – bij dezelfde winst als in het verleden – hoger uitpakt.

Net als in het verleden is het in 2023 nog wel mogelijk om je inkomen te drukken door bedragen te storten voor een lijfrente bij een bank of verzekeringsmaatschappij. Voordeel ten opzichte van de FOR is dat je al daadwerkelijk bedragen afstort voor je toekomstige pensioen terwijl je dit bij de FOR achteraf alsnog zou moeten doen. Nadeel is dat je voor de betaling van de lijfrente natuurlijk wel direct geld beschikbaar moet hebben.

De mogelijkheid om lijfrentepremie van je inkomen af te trekken is medio 2023 flink verruimd. Heb je interesse om nog dit jaar een lijfrente te storten om dit in 2023 van je inkomen af te trekken, kom dan snel in actie en neem contact met ons op voor de mogelijkheden. In het volgende artikel lees je meer over de verruiming van de aftrekmogelijkheden.

Hogere lijfrenteaftrek vanaf 2023

Vanaf 2023 heeft u de mogelijkheid om een hoger bedrag aan lijfrentepremie in aftrek te brengen in uw aangifte inkomstenbelasting. Dit is een van de afspraken die in de nieuwe Wet toekomst pensioenen staat.

Lees meer